dinsdag 26 november 2013

Koningsdag, daar klinken we op!





Lang leve onze koning!

15 november, de dag van de dynastie. Deze naam gebruiken we niet meer. Het is nu koningsdag! 

We starten de les met een zoekdoos. Waarover zou de les kunnen gaan?
Ruben trekt een kroon, Amélie een foto van koning Filip. 
En ja hoor, we weten het al! We gaan leren over de koning!
De klas versieren we met Belgische vlaggen, kronen en foto's. Zo brengen we het feest in onze klas.
Daarna gaan de leerlingen zelf aan de slag. Onze kinderen werden volgens de kleuren van de vlag in groepjes verdeeld. 
Er was een groep die werkte rond de stamboom van de koninklijke familie. Een andere ontwierp zijn eigen Belgische vlag. De derde groep, speelde koningsbingo, het was dolle, maar leerrijke pret!
Tijdens het maken van de stamboom kregen de leerlingen raadsels die ze moesten oplossen. Aan de hand van die raadsels, konden ze het juiste antwoord vinden. Ze vonden het erg leuk om te doen! 
Knappe werkvormen, juichte mijn mentor me toe! 
Dit omdat ik werk zoals de inspectie het verwacht. Ik laat het leren aan de kinderen over via spelvormen. Ze behandelen de te kennen informatie op een speelse en leuke manier. 
Bij de koningsbingo, was er één koning die kaarten trok. De andere moesten proberen zo snel mogelijk een volle vlaggenkaart te bekomen. Op de kaarten stonden allerlei weetjes en feiten over het koningshuis. Op deze manier leerden de leerlingen omgaan met de begrippen en hun betekenissen. 
In de laatste groep konden de leerlingen hun eigen vlag ontwerpen! Dat was dolle pret!
Hieraan had ik ook een knutsel les verbonden. De leerlingen gingen hun eigen kroon ontwerpen voor de koning die zijn kroon verloren was. Daarna volgde een prachtige modeshow waarbij de leerlingen hun kroon en vlag presenteerden aan de hele klas.
Ik heb in deze les aan deze domeinen binnen W.O gewerkt. 
mens en medemens: Leerlingen leren omgaan met elkaar, leren samenwerken, leren samen iets tot een goed einde te brengen, hebben respect voor elkaar,...
mens en maatschappij: De leerlingen leren over het koningshuis en zijn talrijke begrippen. De leerlingen leren in deze les kennis maken met de koning en zijn familie. Ze leren dat deze aan het hoofd van ons land staan.
mens en tijd: De leerlingen leren wanneer het koningsdag is.


Wat ik hieruit meeneem, is dat leerlingen over dit onderwerp in het algemeen weinig weten. Ik ben ervan overtuigd dat onze samenleving zodanig veranderd is, dat kinderen hier niet meer bij stilstaan. Wat ik voor mezelf ook meeneem is dat wij, als volwassenen sommige dingen te vanzelfsprekend achten!
Daar moet ik soms nog wat beter mee leren omgaan! Ik wil kinderen zodanig veel bijleren, dat ik verwacht dat ze dit allemaal onthouden. Door het gebruik van speelse werkvormen heb ik deze moeilijke theorielessen trachten te vereenvoudigen! Daarom denk ik dat mijn werken rond W.O in positieve zin vooruit is gegaan. W.O- lessen vond ik vroeger nogal eng, terwijl ik nu niets liever doe! Ik heb van mijn mentor dan ook een dikke pluim gekregen, dat ik echt werk zoals de inspectie het verwacht! Laat alles uit het kind komen via leuke werkvormen! 


Wij leren over de feesten in november!


Wat wij leren over de feesten in november?

Op 7 november, maakten we een uitstap naar het kerkhof. Daar leerden we over Allerheiligen, Allerzielen en Wapenstilstand. 
De kinderen werd gevraagd om eens goed rond te kijken wat ze allemaal zagen. Ik verzamelde samen met de leerlingen rond een grafzerk met vele chrysanten. Aan de leerlingen werden allerlei vragen gesteld over het kerkhof. Sommige onder hen zagen zombies, andere zagen blauw licht of een hand uit een graf steken. Wat een verbeelding, hebben die leerlingen toch! Als juf haal je dan ook wel eens een grapje uit met je leerlingen en speel je het verhaal een beetje mee. 
Daarna waren we terug bij de les. Aan de leerlingen werd gevraagd wat ze zagen op een grafzerk. Sommige zagen foto's, andere teksten, weer anderen kwamen terug op de bloemen. De leerlingen werden wel even stil toen ik vertelde over de familiegraven. Ze konden moeilijk verstaan dat daar zoveel mensen samen begraven werden. Ook vroeg ik hoe ze dachten dat zo iemand bij in een graf gelegd werd. Daar sloeg de fantasie weer even op hol, maar het was fijn te horen dat de leerlingen het zo interessant vonden. Uiteindelijk vertelde ik hen hoe het echt gebeurde. 
Als slot gingen we ook nog even naar het herdenkingsbeeld van de overleden soldaten uit de oorlog. Daar kom ik een naald horen vallen. De leerlingen vonden het eng dat er zoveel mensen in de oorlog gestorven waren. Vooraleer we een laatste groet brachten aan de soldaten, las ik hen een verhaal voor over 'De eend, de dood en de tulp'. 
Een betere timing vond het weer niet, om zijn druppels op de aarde te laten storten. Dus brachten we onze laatste groet en legde ieder kind een roosje neer op het beeld. 
Terug aangekomen in de klas, vertelde ik het verhaal nog even verder. De kinderen vond het een geweldige uitstap en hebben er veel uit opgestoken. Dit heb ik gemerkt tijdens de herhalingsles over de feesten. 
Als instap, had ik een quiz gemaakt over het kerkhof. De leerlingen moesten in groepjes de juiste antwoorden proberen vinden. Dit liep aardig goed! Iedereen kon bijna alle vragen oplossen! 
Knap hoor 2B!
Vervolgens had ik spelletjes gemaakt om de leerstof verder in te oefenen. In het hoekenwerk, konden de leerlingen slangenoorlog en novemberkwartet spelen. In de derde hoek, werd er een brief met vragen geschreven naar een Heilige. 
Hieruit volgde heel interessante vragen. Over deze vragen heb ik op een later tijdstip kort met de leerlingen over gefilosofeerd! 

Aan deze domeinen heb ik gewerkt:
mens het het muzische:  De leerlingen verwoorden wat ze van het standbeeld vinden.
mens en zingeving: De leerlingen leren inzien waarom mensen worden herdacht, waarom mensen naar het kerkhof gaan, ....
mens en natuur leren over de kerkhofbloemen, de chrysanten.
mens en medemens Leren respect tonen voor elkaar en de overledenen, kunnen zich aan afspraken houden.
mens en tijd De leerlingen leren over de data van de oorlogen en leren ook over de leeftijden van de gestorven personen.
mens en ruimte De leerlingen komen in contact met een rustplaats, een kerkhof. Het is een specifieke plaats waar mensen begraven liggen, leren de weg naar het kerkhof kennen.

Wat ik hieruit meeneem voor later, is dat het erg belangrijk is om met leerlingen echt op pad te gaan. Daar leren ze echt het meeste uit. Leerlingen worden met hun neus op de feiten gedrukt en onthouden ook veel meer over dingen die ze zelf beleven!




Op stage in het tweede leerjaar! =)



Op stage in het tweede leerjaar.

Sint- Ludgardis Merksem.


En we maken .....
TOAST CHAMPIGNON!






Het zit er weeral op. Met spijt in mijn hart heb ik afscheid genomen van mijn geliefkoosde 24 rakkertjes. Ik heb een fantastische stage achter de rug en zal hen niet snel vergeten!

Op donderdag, kwam de inspectie een kijkje nemen in onze klas. Juf Joyce, startte een les W.O rond techniek op. De leerlingen moesten toast champignon leren maken. Omdat ik deze dag volledig de klas overnam, mocht ik van de inspecteur de les verder afwerken. Ik had deze les totaal niet voorbereid, maar trachtte het toch tot een goed einde te brengen. En met een hoge nek, kan ik zeggen dat het me aardig gelukt is!

Eerst leerde ik de kinderen hoe ze hun handhygiëne moesten verzorgen. Ik overliep de stapjes samen met de kinderen en liet het hen zelf uitproberen. Achteraf werd het proces dat hoort bij de toast nog eens overlopen. Als we dit onder de knie hadden, gingen we aan de slag met de broodrooster. Ik liet de leerlingen zelf toasten roosteren. Natuurlijk kwamen er ook wat verbrande exemplaren uit de rooster. Geen paniek, zei ik al lachend, het gaat enkel een beetje stinken! :) 
Hiermee, wou ik de leerlingen duidelijk maken dat het belangrijk is dat je weet hoe je een toaster moet gebruiken. We leerden over welke stand je moet gebruiken om een toast juist te toasten. Ook leerden de leerlingen over de verschillende knopjes op het toestel. Voorbeelden hiervan zijn: De ontdooiknop, de standen voor te bakken, de tijdsknop, ....

Als we dit onder de knie hadden, gingen we zelf onze champignons en peterselie snijden. Ik overliep met de kinderen wat je wel en niet opat en hoe je zoiets moet snijden. De kinderen waren echte koks, en mochten natuurlijk ook hun eigen paddenstoel snijden en de peterselie knippen in een bekertje. 

Als laatste stap, gingen we ze natuurlijk ook maken. Ik ging met mijn 24 rakkers naar de schoolkeuken, daar kregen 12 kinderen de opdracht om toasten te maken voor hun groep. De andere 12 leerlingen gingen champignons bakken in de pan. Eerst werd er uitleg over het vuur gegeven en vervolgens over de vetstof. De kinderen versierden hun toast en aten deze smakelijk op. Ook de inspecteur kreeg er eentje en vond het héél lekker! ;)


Aan deze doelen heb ik gewerkt:
mens en techniek: snijtechniek, hygiëneregels, koken, smeten boter, toasten brood.
mens en medemens  leren samenwerken, respect tonen
mens en natuur eetbare paddenstoelen, peterselie
mens en tijd Hoe lang moet een toast in de toaster, hoe lang moet je champignons bakken?

Wat ik hieruit meeneem, is dat techniek me eigenlijk toch wel ligt. Ik vind het gewoon moeilijk om met een lagere graad rond dit onderwerp te werken! Ik ben ervan overtuigd dat ik tijdens deze stage, wel positief vooruit ben gegaan qua technisch handelen in de klas. Als mens sta ik hier nu ook veel meer voor open. Dit omdat ik weet dat de wereld rond techniek draait! Volgende stage zal ik me op dit domein nog meer focussen. Ik vind het gewoon eenvoudiger om met dit domein aan de slag te gaan in het vijfde en zesde leerjaar!