dinsdag 26 november 2013

Op stage in het tweede leerjaar! =)



Op stage in het tweede leerjaar.

Sint- Ludgardis Merksem.


En we maken .....
TOAST CHAMPIGNON!






Het zit er weeral op. Met spijt in mijn hart heb ik afscheid genomen van mijn geliefkoosde 24 rakkertjes. Ik heb een fantastische stage achter de rug en zal hen niet snel vergeten!

Op donderdag, kwam de inspectie een kijkje nemen in onze klas. Juf Joyce, startte een les W.O rond techniek op. De leerlingen moesten toast champignon leren maken. Omdat ik deze dag volledig de klas overnam, mocht ik van de inspecteur de les verder afwerken. Ik had deze les totaal niet voorbereid, maar trachtte het toch tot een goed einde te brengen. En met een hoge nek, kan ik zeggen dat het me aardig gelukt is!

Eerst leerde ik de kinderen hoe ze hun handhygiëne moesten verzorgen. Ik overliep de stapjes samen met de kinderen en liet het hen zelf uitproberen. Achteraf werd het proces dat hoort bij de toast nog eens overlopen. Als we dit onder de knie hadden, gingen we aan de slag met de broodrooster. Ik liet de leerlingen zelf toasten roosteren. Natuurlijk kwamen er ook wat verbrande exemplaren uit de rooster. Geen paniek, zei ik al lachend, het gaat enkel een beetje stinken! :) 
Hiermee, wou ik de leerlingen duidelijk maken dat het belangrijk is dat je weet hoe je een toaster moet gebruiken. We leerden over welke stand je moet gebruiken om een toast juist te toasten. Ook leerden de leerlingen over de verschillende knopjes op het toestel. Voorbeelden hiervan zijn: De ontdooiknop, de standen voor te bakken, de tijdsknop, ....

Als we dit onder de knie hadden, gingen we zelf onze champignons en peterselie snijden. Ik overliep met de kinderen wat je wel en niet opat en hoe je zoiets moet snijden. De kinderen waren echte koks, en mochten natuurlijk ook hun eigen paddenstoel snijden en de peterselie knippen in een bekertje. 

Als laatste stap, gingen we ze natuurlijk ook maken. Ik ging met mijn 24 rakkers naar de schoolkeuken, daar kregen 12 kinderen de opdracht om toasten te maken voor hun groep. De andere 12 leerlingen gingen champignons bakken in de pan. Eerst werd er uitleg over het vuur gegeven en vervolgens over de vetstof. De kinderen versierden hun toast en aten deze smakelijk op. Ook de inspecteur kreeg er eentje en vond het héél lekker! ;)


Aan deze doelen heb ik gewerkt:
mens en techniek: snijtechniek, hygiëneregels, koken, smeten boter, toasten brood.
mens en medemens  leren samenwerken, respect tonen
mens en natuur eetbare paddenstoelen, peterselie
mens en tijd Hoe lang moet een toast in de toaster, hoe lang moet je champignons bakken?

Wat ik hieruit meeneem, is dat techniek me eigenlijk toch wel ligt. Ik vind het gewoon moeilijk om met een lagere graad rond dit onderwerp te werken! Ik ben ervan overtuigd dat ik tijdens deze stage, wel positief vooruit ben gegaan qua technisch handelen in de klas. Als mens sta ik hier nu ook veel meer voor open. Dit omdat ik weet dat de wereld rond techniek draait! Volgende stage zal ik me op dit domein nog meer focussen. Ik vind het gewoon eenvoudiger om met dit domein aan de slag te gaan in het vijfde en zesde leerjaar! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten