dinsdag 10 december 2013

Zeven toilethoeken in één kleine klas, doortrekken geblazen...


Vandaag was het zo ver ...
Onze techniekhoek over 'het toilet'. Het was erg fijn om iedereen zijn hoek eens te gaan bekijken. Ik heb leuke ideetjes opgedaan die ik later wel bruikbaar vind voor in de klas.

Jelle vond onze hoek erg goed aansluiten bij de TOS 21 Matrix. Wat een opluchting!
Ik vind het namelijk een hééééééééél erg moeilijk schema en hoop er in de loop der jaren wat meer pap van te eten zodat ik het onder de knie krijg. Ik was verrast dat iedereen toch een andere uitwerking van 'het toilet' kon tonen.

Wat ik heel grappig vond was de 'strooppoep'. Ik vond het wel goed gevonden maar vind het persoonlijk wat smossen met eten wat ook weer bijdraagt tot het niet zuinig omgaan met de natuur. Wat ik ook heel erg interessant vond was het 'toiletspel'. Hier leerden kinderen al doende allerlei dingen over het toilet. Doordat het in een spelvorm gegoten was, waren de kinderen onbewust aan het bijleren. Wel denk ik dat het spel te makkelijk was voor de grotere kinderen terwijl hun andere proeven zoals de Hudo, de druk toch wel pittige uitdagingen waren.

Wat ik heb geleerd uit dit werk is dat werken rond techniek me toch beter ligt dat ik eerst dacht. Ik vond het best wel leuk om technische principes te hanteren over dagdagelijkse gebeurtenissen. Wanneer ik zelf naar het toilet ga, bekijk ik mijn toilet nu ook eens van onder tot boven of de informatie overeen komt met het werkelijke gebruik. De matrix vind ik persoonlijk nog steeds heel vaag. Ik begrijp de grote lijnen maar kan het nog moeilijk zelf uitdiepen. Hier volgt de matrix van onze groep.

Technisch systeem begrijpen: Onderdelen toilet, werking toilet, zeep maken (stappenplan)
Technisch systeem hanteren: handen wassen
Technisch systeem duiden: Zeep maken, evolutie van het toilet

Technisch proces begrijpen: Water => spoelbak, werking

Hulpmiddelen begrijpen: vuurtje 'Waarvoor is dat nodig'
Hulpmiddelen hanteren: vuur gebruiken voor zeep te maken.

Keuze begrijpen: kruiden zelf kiezen voor in zeep.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten